El GACO (Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona) és una entitat sense ànim de lucre dedicada fonamentalment als ocells. Els seus objectius són l'estudi, la protecció i la divulgació d'aquests animals, principalment a través de l'anellament.
Història del grupEls primers components del GACO havien estat caçadors, i en aquell temps van fer una cosa gairebé incomprensible per la gent que els coneixia: van alternar la caça amb la tasca d'anellament fins que, a partir del 1983, es van dedicar únicament a l'anellament.
L'anellament científic d'ocells salvatges a la comarca d'Osona va començar amb el marcatge d'una guatlla a Calldetenes el dia 1/5/1977. Des de l'any 1977 fins al 1985 es va fer d'una manera autodidacta amb anelles pròpies i es van anellar més de 5.000 ocells.
El 1984 el Grup d'Anellament de Calldetenes es va inscriure al registre d'Associacions de la Generalitat de Catalunya i des del 1985, s'utilitzen anelles "oficials", que porten inscrit un remitent de Madrid.
Més tard, alguns membres del GACO van ser socis fundadors del Grup Català d'Anellament (el nom que tenia abans l'Institut Català d'Ornitologia), entitat de referència amb la qual es col·labora.
Des del grup, s'han anellat i s'anellen algunes espècies d'ocells que normalment no es capturen (corbs marins, voltors, corbs, ànecs, becades, falciots, etc.), obtenint dades prou interessants per a poder-ne realitzar estudis.
El GACO s'ha caracteritzat per ser un grup que, tot i que s'ha mantingut neutral políticament, sempre ha estat disposat a donar un cop de mà a totes les persones o entitats que, en qüestions ornitològiques, ho han necessitat.
Diverses generacions de joves i no tan joves, han passat i continuen passant pel GACO tot estudiant, protegint i gaudint dels ocells.